Dragica
Admin
Age :
Join date : 2008-09-24
Broj komentara : 288
Mjesto :
|
Naslov komentara: Libanska kuhinja Sun Dec 21, 2008 3:49 am |
|
|
Khubuz
3 solje prosejanog brasna 2 cajne kasike suvog kvasca 3/4 cajne kasike soli na vrh kasicice secera 1 solja mlake vode 1 supena kasika ulja malo ulja za premazivanje Zamesi se glatko testo od svih navedenih sastojakai tako umeseno testo,staviti u pouljenu posudu, da pri narastanju ne bi doslo do susenja i pucanja.Prekriti čistom krpom i ostaviti 1 1/2 - 2 h da nadodje.
Izvaditi testo na pobrasnjenu dasku i još malo ga premesiti.Podeliti testo na 4 loptice(dobiju se pite precnika od oko 25cm,sto je meni veliko),ja sam podelila testo na 8 velicina oko 12-13 cm).Svaku lopticu rastanjiti oklagijom (velicine -/+, predhodno navedene u zavisnosti od podele testa).Tako, napravljene pite ostaviti pokrivene oko 20min da odmore.U međuvremenu zagrejati rernu na 250ºC.Staviti pite u podmazan pleh, pa u vrelu rernu oko 5min ili dok ne vidis da su se naduvale i dobile zeljenu rumenu boju.Kada ih izvadis iz rerne one se izduvaju,ali kada ih zaseces po rubu,ako hoćeš da ih punis sa necim,unutra su suplje,služe se tople,u slučaju da ti ostanu i ohlade se,pre služenja ih samo malo nakvasis vodom i podgrejes u tosteru ili rerni. Pre pecenja se mogu posuti sa malo bilo kog zrnevlja po ukusu. |
|
Dragica
Admin
Age :
Join date : 2008-09-24
Broj komentara : 288
Mjesto :
|
Naslov komentara: Re: Libanska kuhinja Sun Dec 21, 2008 3:51 am |
|
|
Fatair – individualna pita
Testo kao za KUBUZ sa duplom merom kvasca(dobiju se 4 veca fataira)
Nadev sa sirom
1 solja rendanog sira (Hloumi sir) ,jaje umuceno 1 kasika milerama ½ cup seckanog persuna 2 kasike isitnjene mente So i biber po ukusu Gotovo testo podeliti na četiri jufkice(pravila sam fatair na dva nacina),rastanjiti dve u drug debljine pola cm i dve četvrtaste(zbog nacina spajanja),podeliti fil na sve četiri kore,tako da samo rubovi ostanu prazni.Okrugle,sa dve strane preklopiti prema centru tako da ostane fil da se vidi u sredini i spojiti krajeve..Cetvrtaste,preklopiti sa sve četiri strane i spojiti krajeve..Staviti u pouljen pleh i ostaviti još pola h da raste Peci u zagrejanoj rerni na 200ºC oko 15-20 min.Jedu se tople i hladne. Isto tako mogu da se prave zalogajcici,cela jufka testa se razvije,isece radlom za testa na kvadratice oko 10cm pune nadevom i spajaju kao one četvrtaste.
Sa mesom (FATAYER BIL LAHAM)
500g mlevenog mesa 1 veca glavica crnog luka sitno iseckanog ¼ solja pinjola ¼ kasicice cimeta ¼ kasicice persuna So, biber, ulje
Isprziti crin luk,dodati mleveno meso,prziti dok ne dobije braon boju,dodati pinjole i zacine i prziti još par minuta.
Sa spanatom (FATAYER BIL SABANIGH)
2 solje svezeg spanata ½ cup sitno seckanog persuna 1 veliki crni luk,sitno iseckan ¼ solja mladog crnog luka sitno iseckanog 1 kasika soka od limuna ¼ kasicice baharat zacina Biber ulje So Pinjoli (opcija)
Obariti spanac,dobro iscediti i sitno iseckati.U tiganju,na malo ulja proprziti luk i pinjole dodati spanac i zacine i prziti dok sva tecnost ne uvri.dodati limunov sok |
|