Hrana
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Hrana

Razne zanimljivosti o hrani
 
PortalPortal  HomeHome  GalleryGallery  Latest imagesLatest images  RegistracijaRegistracija  LoginLogin  

 

Bozicni rucak

Vidi prethodnu temu Vidi sljedeću temu Go down 
Autor Poruka
Dragica
Admin
Admin
Dragica


Age : Join date : 2008-09-24 Broj komentara : 288 Mjesto :

Bozicni rucak Vide
KomentarNaslov komentara: Bozicni rucak   Bozicni rucak Vccc10Tue Feb 10, 2009 4:31 am

Božićni ručak

Pošto označava kraj četrdesetodnevnog posta, Božić je uvek mrsan dan. Zato ćemo se danas pozabaviti svečanom božićnom trpezom. Običaj kaže da se po dolasku iz crkve i pričešća posle četrdesetodnevnog posta svi ukućani obredno omrse. Pored raznoraznih mrsnih đakonija, na trpezi se obavezno mora naći i česnica.

Misli se da je božićna česnica dobila ime po tome što se mesi u čest (čast) Isusa Hrista, ili što se lomi ili česti na onoliko delova koliko u domu ima ukućana. Česnica je zapravo kolač umešen na Božić, izjutra, s nenačetom vodom, u koji se stavlja srebrnjak ili zlatnik (može i štogod drugo, ali je važno da je od plemenitog metala za koji ne prianja rđa), jer je to dar novorođenom Hristu.

Za česnicu je potrebno
1/2 kg brašna
1/2 paklice kvasca rastopljenog u mlakoj vodi
1 kašika ulja
malo soli
malo vode koja se unakrst sipa u testo
Način pripreme

Sve ovo se dobro smesi mlakom vodom, kao i svaki slavski kolač. Zatim se srebrni ili zlatni novčić utisne u sredinu testa, pa još malo smesi i testo se ostavi da naraste. Kada testo dobro naraste, odozgo, po sredini testa, pritisne se slovo, pečat, poskurnik i stavi u vruću peć da se ispeče.

Kada se domaćin vrati iz crkve, on česnicu podiže uvis, okreće je sa svim ukućanim tri puta, prelomi preko sredine i svim članovim domaćinstva odlomi i da po jedno parče. Po jedno parče se odvaja za položajnika, putnika namernika (npr. člana domaćinstva koji nije prisutan) itd. Time je Božićni ručak počeo. Čeljade u čijem se delu česnice nađe novčić smatra se srećnim pod blagoslovom Božijim, te se njemu poverava početak važnih poslova u toku cele godine.

Kao što je uoči ručka obavezno lomljenje česnice, tako su obavezni elementi božićnog ručka i rezanje božićnog kolača, božićna pečenica i paljenje božićne sveće. U vreme predviđeno za ručak svi ukućani moraju biti u kući, jer je Božić naglašeno porodični praznik. Pre iznošenja jela na trpezu, domaćica kadi trpezu, pa jelo, a zatim i sve prostorije u kući. Okađivanje označava zaštitu od zlih i nevidljivih sila.

Kada je reč o pečenici, evo nekoliko saveta kako bi bila što sočnija i ukusnija:

svinjetinu treba dobro posoliti i ostaviti da stoji dva do tri sata pre pečenja. S vremena na vreme je treba okrenuti, nakon toga odstraniti suvišnu so i tek onda peći;
meso će izgledati lepše i imaće rumenu koricu ako ga pre i jednom u toku spremanja premažete crnim vinom;
čašica konjaka kojom ćete preliti meso pola sata pre nego što ga izvadite iz rerne - znatno će ga omekšati;
u pleh za pečenje stavite rešetku tako da meso ne leži neposredno u masnoći. Para će dopirati sa svih strana i učiniće da meso omekša i ostane izuzetno sočno.
Na vrh Go down
https://raznajela.forumattivo.com

Bozicni rucak

Vidi prethodnu temu Vidi sljedeću temu Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum: Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Hrana :: Razne stvari :: Price o svemu -