Hrana
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Hrana

Razne zanimljivosti o hrani
 
PortalPortal  HomeHome  GalleryGallery  RegistracijaRegistracija  LoginLogin  

 

Kokteli...

Vidi prethodnu temu Vidi sljedeću temu Go down 
Autor Poruka
Dragica
Admin
Admin
Dragica


Age : Join date : 2008-09-24 Broj komentara : 288 Mjesto :

Kokteli... Vide
KomentarNaslov komentara: Kokteli...   Kokteli... Vccc10Tue Dec 16, 2008 2:10 am

Koktel

Koktel je mješavina raznih jakih alkoholnih pića i likera. Naziv dobiva po onom sastavnom dijelu koji je u mješavini najviše zastupljen, odnosno koji daje glavno organoleptičko obilježje.

Povijest koktela [uredi]
Riječ koktel (cocktail) doslovno znači pijetlov rep. Kako je piće dobilo ime, još nije potpuno objašnjeno, ali legenda kaže da su svojevremeno u Americi priređivane borbe pijetlova po uzoru na Španjolce. Vlasnik pijetla pobjednika imao je pravo pobijeđenom pijetlu iščupati rep, te je ostalim sudionicima plaćao pića (vjerojatno su to bila miješana pića raznih boja kao i pijetlov rep).

Prema starom američkom barmenskom almanahu, prvi koktel nastao je sasvim slučajno kao mješavina vrućeg destilata sa šećerom i limunom koji se dopunjavao raznim biterima potom rashlađivao velikim komadima leda.

Danas postoje na tisuće recepata sa zvučnim nazivima, pa nije nikakvo čudo da među njima često ima i onih koji se jedni od drugih razlikuju samo po imenu.


Podjela koktela [uredi]
1. Prema sadržaju alkohola

alkoholni
bezalkoholni
2. Prema postotku šečera

slatki kokteli (sweet cocktails)
poluslatki kokteli (medium cocktails)
suhi kokteli (dry cocktails)
3. Prema količini sadržaja

kratka pića (short drinks)
duga pića (long drinks)
mliječne mješavine (milk shakes)
vruća pića (hot drinks)
4. Po vremenu konzumiranja

pića koja se piju prije jela (aperitivna)
pića koja se piju poslije jela (digestivna)
5. Prema vrsti pripremanja

miješanjem u čaši iz koje se konzumiraju
miješanjem u barskoj čaši
tresući u šejkeru (shaker).

Pripremanje koktela [uredi]
Pri miješanju treba paziti na miris i okus, boju, stvaranje nove arome, lijep izgled i atraktivnost. Najčešća žestoka pića bez kojih bi se teško mogla zamisliti većina svih koktela su: gin, vodka, rum, tequila, whiskey i brandy. Međusobno se rijetko miješaju, ali se zato odlično slažu s raznim likerima, biterima i biljnim aperitivima. Postoje i posebni izrazi koji se upotrebljavaju pri miješanju pića. Ovo su neki najčešće upotrebljavani:

sleđen (iced) - piće ili mješavina moraju biti sleđeni ili s dosta leda
sa zdrobljenim ledom (with cobbler)
sleđena čaša (frozen glass) - rashladiti čašu prije punjenja, ledom ili u zamrzivaču
na glečeru (on the rocks) - do vrha napuniti čašu ledom i preko toga naliti piće
uštrcak (dash) - uštrcak nekog pića ili sirupa u mješavinu
miješati (stir) - promiješati u čaši ili barskoj čaši
šejkati (shake) - tresti u šejkeru.
Ukrašavanje i dodaci koktela nužni su zbog izgleda samog koktela, ali i zbog njihovog okusa. Ukrasima i dodacima na čaši smatra se šećerni rub, ali i rub od soli, trešnja ili maslina, ploške limuna, ananasa, naranče, jagode i slično.


Pribor za miješanje [uredi]

Pribor za miješanje koktelaŠejker (shaker) je prijeko potreban svakome tko se bavi miješanjem pića, tako da je postao simbol profesije mješača pića u cijelom svijetu. Načinjen je od neoksidirajućeg metala i sastoji se od dva ili tri dijela, veličine 0,5 - 1 l. U njemu se miješaju pića uz dodatak kockica leda. Treba se snažno tresti i kratko mućkati u visini ramena. Mješavina se lije kroz njegovo sito ili preko spiralnog sita u čašu.

Čaša za miješanje je barska čaša je čaša od debljeg stakla u kojoj se pripremaju jednostavniji i lakši kokteli. Veličine su 0,5 - 2 l. Ostali pribor su barska žlica, barsko spiralno cjedilo, mjerice, hvataljke, noževi i ribež.
Na vrh Go down
https://raznajela.forumattivo.com

Kokteli...

Vidi prethodnu temu Vidi sljedeću temu Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum: Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Hrana :: Kokteli :: Kokteli -