|
|
Autor |
Poruka |
Dragica
Admin
Age :
Join date : 2008-09-24
Broj komentara : 288
Mjesto :
|
Naslov komentara: Holandska kuhinja Sun Dec 21, 2008 3:21 am |
|
|
Karakteristike kuhinje
Malena zemlja puna kontrasta i raznovrsnosti na meniju najčešće ima krompire, kobasice, haringe, losose i druge ribe, meso, sir, dagnje, palačinke, povrće, koje zaliva brojnim odličnim holandskimpivima. Holandija je veliki proizvođač mesa, sira, mleka, voća, šećerne repe i povrća, ali i veliki evropski izvoznik. S druge strane, svuda je u Holandiji moguće pronaći namirnice gotovo svih internacionalnih kuhinja. Holanđani su multikulturni i neguju raznovrsnosti, kako u kuhinji tako i drugim segmentima svakodnevnog života. Ono što karakteriše Holandiju je prehrana kao društveni događaj. |
|
|
|
Dragica
Admin
Age :
Join date : 2008-09-24
Broj komentara : 288
Mjesto :
|
Naslov komentara: Re: Holandska kuhinja Sun Dec 21, 2008 3:23 am |
|
|
Piletina sa sosom od kikirikija
Sastojci za 4 osobe: Za odreske:
500g tanko isečenih pilećih fileta 2 kašike vegete 2 kašike ulja
Za prilog od povrća:
200g brokula 200g boranije 200g šargarepe Za sos:
2 kašike kikiriki-putera 1 kašičica soja sosa 3 kašike vode pola kašičice đumbira 1 kašika limunovog soka 150ml pavlake za kuvanje 60g neslanog kikirikija pola kašičice papra so
Priprema Pileće filete pospite vegetom. Propržite ih na zagrejanom ulju sa obe strane, podlijte s malo vode i dinstajte dok meso ne omekša. Povrće skuvajte u posoljenoj vodi. Maslacu od kikirikija dodajte soja sos , vodu, đumbir, limunov sok i zagrejte uz mešanje. Dodajte vpavlaku, zdrobljeni kikiriki, papar i posolite po potrebi. Posluživanje Filete poslužite s toplim sosom i povrćem.
Savet Umesto maslaca od kikirikija možete upotrebiti margarin sa manje masnoće. |
|
|
|
Dragica
Admin
Age :
Join date : 2008-09-24
Broj komentara : 288
Mjesto :
|
Naslov komentara: Re: Holandska kuhinja Sun Dec 21, 2008 3:23 am |
|
|
Male palačinke u finom sosu sa sladoledom
Sastojci : Za palčinke:
2 jaja 1 vanilin 150g oštrog brašna tip 400 pola praška za pecivo prstohvat soli 1 kašičica kore od limuna pola kašičice cimeta 250ml mleka 2-3 kašike ulja
Za sos:
1 tegla kompota od višanja 50ml prošeka 1 vanilin 1 kašika gustina
Priprema Žumance penasto izmešajte. Dodajte vanilin šećer, brašno pomešano sa praškom za pecivo, so, koru limuna, cimet i uz postupno dodavanje mleka napravite glatku smjesu. Ostavite je 10-ak minuta. Belance umutite u sneg i lagano umešajte u smesu. Na sredinu ugrejane i uljem premazanog teflonskog tiganja stavite kašiku smese za palačinke i pecite male palačinke prečnika 5 cm. Višnje iz kompota procedite. Sok sa prošekom i vanilin šećerom pustite da provri umešajte gustin razmućen u malo vode. Kratko prokuvajte i dodajte proceđene višnje. Posluživanje Palačinke poslužite prelivene toplim sosom i uz kuglu sladoleda. |
|
|
|
Dragica
Admin
Age :
Join date : 2008-09-24
Broj komentara : 288
Mjesto :
|
Naslov komentara: Re: Holandska kuhinja Sun Dec 21, 2008 3:25 am |
|
|
Haringa u umaku od senfa (predjelo), Specijalitet nizozemske kuhinje
Sastojci: 4 filea od haringe (konzervirani) 1 žlica senfa 1 žlica šećera 1/2 žlice vinskog octa 3 žlice ulja 1 dl kiselog vrhnja 1 crveni luk 1 veliki kiseli krastavac
Opis: File haringe narezati na komade od 2 cm i staviti ih u zdjelu za salatu. U šalici izmiješati senf, šećer i ocat. Jako pažljivo miješajući dodavati ulje u šalicu. Dodati kiselo vrhnje. Umak preliti preko haringi. Garnirati sitno nasjeckanim crvenim lukom i kiselim krastavcem. |
|
|
|
Dragica
Admin
Age :
Join date : 2008-09-24
Broj komentara : 288
Mjesto :
|
Naslov komentara: Re: Holandska kuhinja Sun Dec 21, 2008 3:26 am |
|
|
Juha od smeđeg graha (glavno jelo),
Sastojci: (za 4 osobe) 2 poriluka 2 luka 2 žlice kerija u prahu 1 velika limenka smeđeg graha 1 velika žlica vegete 2 žlice maslaca ili margarina 200 g mljevenog mesa
Opis: Poriluk narezati na tanke kolutiće i dobro oprati. Nasjeckati luk na kockice. U većem loncu otopiti maslac ili margarin. Dodati poriluk i luk te keri u prahu i pirjati dok luk ne požuti. Od mljevenog mesa napraviti male okruglice. Jednu šalicu graha samljeti mikserom. Mesne okruglice i ostatak graha dodati u mješavinu poriluka i luka i promiješati. Dodati vegetu, samljeveni grah i 6 dl vode. Sve dobro promiješati i kuhati na laganoj vatri još oko 15 min. Servirati uz svježi ili prepečeni kruh. |
|
|
|
Dragica
Admin
Age :
Join date : 2008-09-24
Broj komentara : 288
Mjesto :
|
Naslov komentara: Re: Holandska kuhinja Sun Dec 21, 2008 3:26 am |
|
|
Poffertjes sa sladoledom i toplim preljevom od trešanja (desert),
Sastojci: (za 4 osobe) 1 teglica trešanja bez koštica 0,5 dl crvenog porta ili prošeka 1 štapić vanilije ili esencija od vanilije 2 žlice praha za zagušnjavanje jela 4 kuglice sladoleda smjesa za palačinke
Opis: Trešnje ocijediti, sok sačuvati, u lonac uliti sok, crveni porto i vaniliju te sve skupa zakuhati. Umak oko 15 min kuhati na vrlo laganoj vatri. Dodati trešnje, dodati prah za zagušnjavanje i pustiti da umak zagusti. Ispeci male palačinke promjera oko 3-4 cm, podijeliti ih na 4 tanjura, preliti toplim umakom od trešanja i u sredinu svakog tanjura staviti veliku kuglu sladoleda. |
|
|
|
Dragica
Admin
Age :
Join date : 2008-09-24
Broj komentara : 288
Mjesto :
|
Naslov komentara: Re: Holandska kuhinja Sun Dec 21, 2008 3:27 am |
|
|
Palačinke s jabukama i slaninom (predjelo),
Sastojci: (za 6 osoba) 200 g brašna 5 dl mlijeka 5 jaja sol, šećer ulje ili maslac (za pečenje) 250 g dimljene slanine 4 tvrde kisele jabuke
Opis: Brašno prosijati, uz dodavanje mlijeka, jaja, soli i šećera neprestano miješati dok se ne dobije glatka masa. Slaninu narezati na vrlo tanke komadiće i podijeliti na 6 dijelova. Oguliti jabuke, narezati ih na četvrtine, odstraniti koštice i narezati uzduž na trećine. Na umjerenoj vatri u tavi ugrijati ulje ili maslac. Dodati slaninu, peći vrlo kratko, dodati velikom žlicom 1/6 smjese za palačinke, sačekati dok se razlije preko cijele tave, utisnuti nekoliko komadića jabuke, smanjiti temperaturu i nakon nekoliko minuta palačinku okrenuti uz pomoć poklopca ili tanjura i još nekoliko minuta peći drugu stranu. Sve se radi na niskoj vatri. Postupak ponoviti s ostatkom sastojaka. |
|
|
|
Dragica
Admin
Age :
Join date : 2008-09-24
Broj komentara : 288
Mjesto :
|
Naslov komentara: Re: Holandska kuhinja Sun Dec 21, 2008 3:28 am |
|
|
Appelbeignets ( palačinke od jabuke)
- 4 jabuke (oljuštene i debelo isečene) - 30 gr šećera - 100 gr brašna - prašak za pecivo - 1 kafena kašika šećera - � kafena kašika soli - 1 � dl mleka - ulje - šećerna glazura za kolače
Posuti jabuke sa šećerom i cimetom pa ih ostaviti 10 minuta. Pomešati brašno i so i dodati malo mleka i prašak za pecivo zatim dobro izmešati. Masi dodati preostalo mleko. Staviti ulje na vatru dok ne bude vruć. Jabuke ispeći dok ne steknu braon boju. Prosuti ih sa šećernom glazurom pre serviranja. |
|
|
|
Dragica
Admin
Age :
Join date : 2008-09-24
Broj komentara : 288
Mjesto :
|
Naslov komentara: Re: Holandska kuhinja Sun Dec 21, 2008 3:29 am |
|
|
Špargle sa holandskim sosom
Potrebno vam je: 625 grama špargli so i biber 1 kriška limuna za ukrašavanje
Za holandski sos: 600 ml vruće vode 1 kašika limunovog soka 1 kašika belog vinskog sirćeta 4 žumanceta 150 grama neslanog putera
Priprema: Očistite špargle, odsecite tvrde delove i povežite ih koncem u četiri vezice. Uronite špargle u dubok lonac uspravno, tako da vrhovi budu iznad vode i kuvaju se u pari. Poklopite i kuvajte 8-10 minuta dok špargle malo ne omekšaju.
U međuvremenu pripremite holandski sos: u mikser ulijte predviđenu količinu vruće vode i nakratko uključite, kako bi se posuda mešalice zagrejala. Izlijte vodu i obrišite posudu. U posudu uspite limunov sok i sirće, dodajte žumanca i kratko izmiksirajte. Ne prekidajući rad miksera, postepeno ulijte rastopljeni puter i mešajte dok smesa ne postane gusta i povezana. Začinite.
Pre posluživanja, odstranite konac sa špargli. Sos rasporedite u zagrejane tanjire, poslažite špargle i ukrasite kriškom limuna. |
|
|
|
Dragica
Admin
Age :
Join date : 2008-09-24
Broj komentara : 288
Mjesto :
|
Naslov komentara: Re: Holandska kuhinja Sun Dec 21, 2008 3:30 am |
|
|
Holandska salata
Potrebno vam je: 1 krastavac 1 kisela jabuka 150 g gaude ili nekog sličnog sira 100 g sunke 1 kašičica senfa 1 kesica majoneza malo soka od limuna so
Priprema: Krastavac oljuštiti i iseći na kolutove, posoliti i ostaviti da stoji - dok ne pusti vodu. U međuvremenu oljuštiti jabuku, iseći je na kockice i poprskati sokom od limuna - da ne potamni. Sir i šunku iseckati na kockice, pa sve sastojke pomesati. Posoliti i začiniti majonezom pomesanim sa senfom. |
|
|
|
Sponsored content
|
Naslov komentara: Re: Holandska kuhinja |
|
|
|
|
|
|
|