Hrana
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Hrana

Razne zanimljivosti o hrani
 
PortalPortal  HomeHome  GalleryGallery  Latest imagesLatest images  RegistracijaRegistracija  LoginLogin  

 

Kiselo i Tursija

Vidi prethodnu temu Vidi sljedeću temu Go down 
Autor Poruka
Dragica
Admin
Admin
Dragica


Age : Join date : 2008-09-24 Broj komentara : 288 Mjesto :

Kiselo i Tursija Vide
KomentarNaslov komentara: Kiselo i Tursija   Kiselo i Tursija Vccc10Thu Jan 22, 2009 3:53 am

Kisele paprike

Sastojci
Dugačke, šiljate paprike
biber u zrnu
sirće
so

Priprema
Dugačke i šiljate paprike operite i osušite. Skratite im peteljke i na par mjesta probodite paprike.
U tegle ih slažite okomito a između njih stavite malo bibera u zrnu.
Paprike zalijte prokuvanim sirćetom koji ste prema ukusu malo razblažili s vodom i posolili.
Tegle zatvorite i ostavite na suvom i hladnom mestu.
Na vrh Go down
https://raznajela.forumattivo.com
Dragica
Admin
Admin
Dragica


Age : Join date : 2008-09-24 Broj komentara : 288 Mjesto :

Kiselo i Tursija Vide
KomentarNaslov komentara: Re: Kiselo i Tursija   Kiselo i Tursija Vccc10Wed Feb 11, 2009 1:56 am

Salata od sangarepe

Sastojci za više od 10 porcija
5 kg šargarepe
15 dkg soli
1/2 l ulja
1 šoljica sirćeta
3 fafarone
4 glavice belog luka
15 dkg žutih paprika

Priprema
Oguliti šargarepu, očistiti luk, papriku i fafarone, pa sve samleti na mašini za meso.
Povrće usuti u veću posudu, dodati so, ulje i sirće i sve dobro promešati. Sipati u tegle.
Na vrh Go down
https://raznajela.forumattivo.com
Dragica
Admin
Admin
Dragica


Age : Join date : 2008-09-24 Broj komentara : 288 Mjesto :

Kiselo i Tursija Vide
KomentarNaslov komentara: Re: Kiselo i Tursija   Kiselo i Tursija Vccc10Wed Feb 11, 2009 1:57 am

Tursija

Po želji zdravo povrće, zeleni paradajz, sve vrste paprike, krastavci, lučiće, karfiol i drugo
10 l vode
3 l sirćeta (običnog)
1 kg šećera
250 dkg soli
2,5 vinobrana

Priprema
Oprati povrće, ne rezati paprike, niti paradajz, sve ostaviti celo, lučiće očistiti. Vodu i sve sastojke pomiješati i dobro promiješati (ne kuvati) da se otopi so i šećer, dodati vinobran. U posudu po želji poslagati povrće i preliti sa smesom. Može se kiseliti u plastičnim kantama sa poklopcem, u buradi, u staklenkama ili drugim posudama. Mora biti dobro pritisnuto povrće i da leži u vodi, najlakše i najpraktičnije je to izvesti sa plastičnom vrećom ili vrećicom napunjenom sa vodom i dobro zatvorenom. U tom slučaju samo odignuti vrećicu i izvaditi povrće po želji (vrećicu ili vreću koristite i za kiseljenje kupusa, jer izbegavate kamen i neugodno pranje platna i dasaka), ako je kanta u pitanju može se pritisnuti i sa većim plitkim tanjirom. Nakon 4 -6 nedelja, spremno je za upotrebu! Ovako možete iskoristiti sve ono što Vam je ostalo u vrtu.
Na vrh Go down
https://raznajela.forumattivo.com
Dragica
Admin
Admin
Dragica


Age : Join date : 2008-09-24 Broj komentara : 288 Mjesto :

Kiselo i Tursija Vide
KomentarNaslov komentara: Re: Kiselo i Tursija   Kiselo i Tursija Vccc10Wed Feb 11, 2009 1:58 am

Tursija od zelenog paradajiza

Sastojci
Zeleni paradajz

Za presolac (za 1 l tečnosti) :

1 l vode
9 kašika šećera
2 kašike soli (ravne)
250 ml sirćeta

Ostali materijal:

1 vinobran
biber u zrnu (po želji)
3-4 lista lorbera
nekoliko listića svežeg celera
šargarepa ili koren rena

Priprema
Paradajz oprati, dobro obrisati i ostaviti još 15 min. da se sasuši (sobna temperatura). U jednu šerpu naliti vodu, dodati šećer, so, promešati i staviti da provri tj. kuvati dok se šećer i so ne rastope (3-4 min.). Pomeriti sa ringle, dodati sirće i ostaviti da se ohladi. U ohlađen rastvor razmutiti vinobran. Paradajz naređati u jednu šerpu, preliti ga ohlađenim rastvorom, pokriti čistom krpom i ostaviti 24 h da stoji. Ređati ga u čiste, sterilisane, hladne tegle. Staviti nekoliko listića svežeg celera, zrna bibera, lorber i do vrha tegle naliti pripremljenim hladnim rastvorom. Očistiti šargarepu (ren), iseći po dužini i u obliku krsta staviti preko paradajza tj. time pritisnuti paradajz. Poklopiti i ostaviti najmanje 6 nedelja do upotrebe da na tamno i hladno mesto stoji.
P. S. Na slici je za pritiskanje upotrebljena šargarepa, a za istu teglu od 1 kg (na slici) upotrebljeno je 300 ml pripremljene tečnosti.
Na vrh Go down
https://raznajela.forumattivo.com
Dragica
Admin
Admin
Dragica


Age : Join date : 2008-09-24 Broj komentara : 288 Mjesto :

Kiselo i Tursija Vide
KomentarNaslov komentara: Re: Kiselo i Tursija   Kiselo i Tursija Vccc10Wed Feb 11, 2009 1:59 am

Kiseli kupus

Sastojci
kupus
so (3 kg na 100 kg kupusa)

Priprema
Kupus za kiseljenje se stavlja u toku druge polovine novembra ili prve polovine decembra, a ako živite u Kanadi ili drugim hladnijim predelima planete onda mesec dana ranije jer će u januaru da se smrzne ako ga držite na balkonu. Kaca ili bure sa kupusom se drži u podrumu gde je temperatura vazduha ujednačena tokom zime. Kacu ili bure treba najpre dobro oprati, zavrne se i dobro zategne slavina da se kupus prilikom kiseljenja pretače. Kacu smestiti na mesto gde će da stoji ali je podići od poda na tri cigle ili kamena. Kupus za ostavljanje treba da bude čvrst, a glavice srednje veličine. Najbolji je šumadijski ili horgoški kupus. Kupus se očisti od spoljnjih listova, izreže koren, pa stavlja u bure tako da koren bude dole. Tako naređano bure naliti hladnom vodom, najbolje izvorskom ili bunarskom. Na kraju u vodi rastvoriti 3 kg soli na 100 kg kupusa i preliti. Ako neko voli slanije može dodati još 1 kg soli ali je 3 kilograma sasvim dovoljno. U napunjeno bure ukrstiti 2 daske i preko njih staviti veliki kamen belutak izvađen iz čistog planinskog potoka. Ne sme se stavljati mermer ili neki drugi mekši kamen jer ga so nagriza. Bure prekriti i ostaviti da se kupus kiseli. Prvih 5-6 nedelja pretakati ga dva puta nedeljno, tako što se pod slavinu podmetne lonac ili kofa, otoči voda iz kupusa pa se zatim ponovo ista vrati odozgo u kupus. Tako nekoliko puta. Pretakanje se vrši da se so izmeša, da se raso ne rasteže prilikom korišćenja i da kupus pre stigne. Ovako spremljen kupus može da traje do početka juna meseca.
Na vrh Go down
https://raznajela.forumattivo.com
Dragica
Admin
Admin
Dragica


Age : Join date : 2008-09-24 Broj komentara : 288 Mjesto :

Kiselo i Tursija Vide
KomentarNaslov komentara: Re: Kiselo i Tursija   Kiselo i Tursija Vccc10Wed Feb 11, 2009 2:00 am

List vinove loze

Sastojci
listovi vinove loze
so
Priprema
Odabrati veće i zdrave listove vinove loze. Dobro obrisati svaki list i skinuti mu prašinu. Razređene (onako da nisu jedan preko drugog) položiti ih na čistu krpu i ostaviti da prenoće (da malo uvenu). Sutradan ređati listove jedan na drugi, a između njih staviti po malo soli. Napakovati tako po 5-6 lista i staviti u teglu. Postupak ponoviti na isti način sve do kraja tj. dok ima lišća. Teglu onda povezati i ostaviti da stoji 24 sata. Otvoriti teglu, dodati nove listove, pripremljene kao ovi predhodni. Ponovo povezati i ostaviti 24 sata da stoji. Postupak ponavljamo na isti način sve dok se tegla ne napuni. Na kraju dodamo još malo soli.
P. S. Vinov list za sarmu obično se stavlja u proleće, kada je mlad i dovoljno velik, a može i leti ako nije prskan nekim zaštitnim sredstvom. Kada se napakovani ređaju u teglu, ređati ih raširene, a ne zgužvane. Prilikom zavijanja sarmi, listove dobro oprati u mlakoj vodi, a meso nema potrebe soliti.
Na vrh Go down
https://raznajela.forumattivo.com
Dragica
Admin
Admin
Dragica


Age : Join date : 2008-09-24 Broj komentara : 288 Mjesto :

Kiselo i Tursija Vide
KomentarNaslov komentara: Re: Kiselo i Tursija   Kiselo i Tursija Vccc10Wed Feb 11, 2009 2:02 am

Ljute papricice

[You must be registered and logged in to see this link.]

Sastojci
1 kg ljutih papričica
300 ml belog vinskog sirćeta
150 ml hladne vode
2 kašike soli
5 g bibera u zrnu
1 kafena kašičica vinobrana
1 kafena kašičica slačice

Priprema
Papričice oprati, obrisati, složiti u sterilisane tegle i naliti pripremljenom marinadom (sirće, voda, so, vinobran). Složene papričice pritisnuti unakrsnim štapićima od vinove loze (ili plastičnim) i zatvoriti hermetičkim zatvaračima ili duplim celofanom. Ovako pripremljene papričice ostaviti na hladno mesto (podrum), a do upotrebe najmanje 6 nedelja ih ne otvarati.
P. S. Biber, slačicu i listove peršuna, pri ređanju paprike posipati tj. rasporediti.
Na vrh Go down
https://raznajela.forumattivo.com
Dragica
Admin
Admin
Dragica


Age : Join date : 2008-09-24 Broj komentara : 288 Mjesto :

Kiselo i Tursija Vide
KomentarNaslov komentara: Re: Kiselo i Tursija   Kiselo i Tursija Vccc10Wed Feb 11, 2009 2:03 am

Ljutenica

Sastojci
5 kg crvenog paradajza
200 g šećera
300 ml zejtina
200 ml sirćeta (vinovo)
4 lista lorbera
4 glavice belog luka
1 kašičica (kafena) bibera u zrnu
30 crvenih paprika
250 g ljutih papričica (baburica)

Priprema
Paradajz, oprati, samleti i staviti u jedan veći sud, gde će da se kuva. Dodati: šećer, zejtin, lorber, sirće, biber i iseckani beli luk. To kuvati oko 45 minuta. Posle 45 minuta kuvanja, dodati crvene paprike (samlevene na mašini za meso) i 250 g ljutih baburica (njih stavimo cele) i još 20 minuta kuvamo. Po želji posoliti i dodati celerov list. Odmah tako vruće sipati u zagrejane i sterilisane tegle (sterilizaciju tegli izvršiti na 100 °C oko 30 min. u rerni) .
P. S. Sok koji se dobije nije kao ajvar, ali tokom stajanja baburice ga upiju i ko voli ljuto predivno je.
Na vrh Go down
https://raznajela.forumattivo.com
Dragica
Admin
Admin
Dragica


Age : Join date : 2008-09-24 Broj komentara : 288 Mjesto :

Kiselo i Tursija Vide
KomentarNaslov komentara: Re: Kiselo i Tursija   Kiselo i Tursija Vccc10Wed Feb 11, 2009 2:03 am

Lovacka salata

Sastojci
3 kg paradajza
3 kg paprike
150 g ulja
3 glavice belog luka
2 lovorova lista
biber, so (po ukusu)
100 g sirćeta

Priprema
Paradajz popariti, oljuštiti i dinstati na ulju. Kada se paradajz skuva dodati papriku iseckanu na rezance, 2 lovorova lista, so i biber, pa kuvati još 15 minuta.
Dodati sitno naseckan beli luk. Još minut-dva prokuvati. Sipati u vruće, čiste i sterilisane tegle i povezati. (sterilizaciju tegli izvršiti na 100 °C oko 30 min. u rerni)
Na vrh Go down
https://raznajela.forumattivo.com
Dragica
Admin
Admin
Dragica


Age : Join date : 2008-09-24 Broj komentara : 288 Mjesto :

Kiselo i Tursija Vide
KomentarNaslov komentara: Re: Kiselo i Tursija   Kiselo i Tursija Vccc10Wed Feb 11, 2009 2:06 am

Mleveni paradajiz

Sastojci
Crveni paradajz
Celer (listovi)
Konzervans
Maslinovo ulje (može i drugo)
So
Priprema
Crveni, zreo, ali ne prezreo paradajz, oprati, dobro obrisati i ostaviti još oko pola sata da se prosuši. Iseći paradajz na parčiće, odstraniti drvenasti deo i staviti u jedan sud. Na mašini za meso samleti, dodati konzervans, po ukusu posoliti i dobro promešati. Listove celera oprati, kuhinjskom krpom prosušiti, sitno iseckati i dodati mlevenom paradajzu. Promešati i sipati u čiste, sterilisane (u rerni na 100 °C oko 30 min.) ohlađene flaše. Pri sipanju paradajza u flaše voditi računa da se flaše ne prepune tj. da se ostavi za 1 cm praznog prostora do vrha. U svaku flašu naneti po pola kašičice maslinovog ulja (a može i drugo) zatvoriti flaše i ostaviti na mračno, hladno mesto do upotrebe.
P. S. Voda koju paradajz opusti (u sud gde stoji isečen paradajz) baci se tj. ne sipa se u mleveni paradajz. Isto tako ko voli ljuto može u flašu da stavi po neku ljutu papričicu. Kada počne upotreba ove vrste zimnice i flaša s paradajzom otvori, onda se ista ne vraća na mesto gde je bila, već se u frižider stavi. Količina celera se stavlja tj. određuje po sopstvenom ukusu.
Na vrh Go down
https://raznajela.forumattivo.com
Dragica
Admin
Admin
Dragica


Age : Join date : 2008-09-24 Broj komentara : 288 Mjesto :

Kiselo i Tursija Vide
KomentarNaslov komentara: Re: Kiselo i Tursija   Kiselo i Tursija Vccc10Wed Feb 11, 2009 2:06 am

Pinđur

Sastojci za više od 10 porcija
5 kg mlevenog paradajza
2 korena peršuna
3-4 korena mrkve
200 g šećera
400 g ulja
1 konzervans
1-2 glavice belog luka
250 g sirćeta
6 kašika soli
6 kg paprika
1 ljuta papričica

Priprema
Paradajz mleveni, peršun (rendani ili samleven šta vam je lakše), mrkva takođe (rendana ili mlevena), šećer, ulje, konzervans, beli luk, sirće, soli, sve to kuvati 1 sat. Posle dodati 6 kg paprika (koje su pečene, očišćene, ohlađene, samlevene), 1 ljutu papričicu samlevenu (ako neko voli ljuće može i 3-4). Prokuvati. Sipati vruć pinđur u vruće tegle i zapeći u rerni. Kad se ohladi povezati.
Na vrh Go down
https://raznajela.forumattivo.com
Sponsored content





Kiselo i Tursija Vide
KomentarNaslov komentara: Re: Kiselo i Tursija   Kiselo i Tursija Vccc10

Na vrh Go down

Kiselo i Tursija

Vidi prethodnu temu Vidi sljedeću temu Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum: Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
Hrana :: Zimnica :: Sve za zimu -