|
|
|
Autor |
Poruka |
Dragica
Admin
Age :
Join date : 2008-09-24
Broj komentara : 288
Mjesto :
|
Naslov komentara: Kiselo i Tursija Thu Jan 22, 2009 3:53 am |
|
|
Kisele paprike
Sastojci Dugačke, šiljate paprike biber u zrnu sirće so
Priprema Dugačke i šiljate paprike operite i osušite. Skratite im peteljke i na par mjesta probodite paprike. U tegle ih slažite okomito a između njih stavite malo bibera u zrnu. Paprike zalijte prokuvanim sirćetom koji ste prema ukusu malo razblažili s vodom i posolili. Tegle zatvorite i ostavite na suvom i hladnom mestu. |
|
|
|
Dragica
Admin
Age :
Join date : 2008-09-24
Broj komentara : 288
Mjesto :
|
Naslov komentara: Re: Kiselo i Tursija Wed Feb 11, 2009 1:56 am |
|
|
Salata od sangarepe
Sastojci za više od 10 porcija 5 kg šargarepe 15 dkg soli 1/2 l ulja 1 šoljica sirćeta 3 fafarone 4 glavice belog luka 15 dkg žutih paprika
Priprema Oguliti šargarepu, očistiti luk, papriku i fafarone, pa sve samleti na mašini za meso. Povrće usuti u veću posudu, dodati so, ulje i sirće i sve dobro promešati. Sipati u tegle. |
|
|
|
Dragica
Admin
Age :
Join date : 2008-09-24
Broj komentara : 288
Mjesto :
|
Naslov komentara: Re: Kiselo i Tursija Wed Feb 11, 2009 1:57 am |
|
|
Tursija
Po želji zdravo povrće, zeleni paradajz, sve vrste paprike, krastavci, lučiće, karfiol i drugo 10 l vode 3 l sirćeta (običnog) 1 kg šećera 250 dkg soli 2,5 vinobrana
Priprema Oprati povrće, ne rezati paprike, niti paradajz, sve ostaviti celo, lučiće očistiti. Vodu i sve sastojke pomiješati i dobro promiješati (ne kuvati) da se otopi so i šećer, dodati vinobran. U posudu po želji poslagati povrće i preliti sa smesom. Može se kiseliti u plastičnim kantama sa poklopcem, u buradi, u staklenkama ili drugim posudama. Mora biti dobro pritisnuto povrće i da leži u vodi, najlakše i najpraktičnije je to izvesti sa plastičnom vrećom ili vrećicom napunjenom sa vodom i dobro zatvorenom. U tom slučaju samo odignuti vrećicu i izvaditi povrće po želji (vrećicu ili vreću koristite i za kiseljenje kupusa, jer izbegavate kamen i neugodno pranje platna i dasaka), ako je kanta u pitanju može se pritisnuti i sa većim plitkim tanjirom. Nakon 4 -6 nedelja, spremno je za upotrebu! Ovako možete iskoristiti sve ono što Vam je ostalo u vrtu. |
|
|
|
Dragica
Admin
Age :
Join date : 2008-09-24
Broj komentara : 288
Mjesto :
|
Naslov komentara: Re: Kiselo i Tursija Wed Feb 11, 2009 1:58 am |
|
|
Tursija od zelenog paradajiza
Sastojci Zeleni paradajz
Za presolac (za 1 l tečnosti) :
1 l vode 9 kašika šećera 2 kašike soli (ravne) 250 ml sirćeta
Ostali materijal:
1 vinobran biber u zrnu (po želji) 3-4 lista lorbera nekoliko listića svežeg celera šargarepa ili koren rena
Priprema Paradajz oprati, dobro obrisati i ostaviti još 15 min. da se sasuši (sobna temperatura). U jednu šerpu naliti vodu, dodati šećer, so, promešati i staviti da provri tj. kuvati dok se šećer i so ne rastope (3-4 min.). Pomeriti sa ringle, dodati sirće i ostaviti da se ohladi. U ohlađen rastvor razmutiti vinobran. Paradajz naređati u jednu šerpu, preliti ga ohlađenim rastvorom, pokriti čistom krpom i ostaviti 24 h da stoji. Ređati ga u čiste, sterilisane, hladne tegle. Staviti nekoliko listića svežeg celera, zrna bibera, lorber i do vrha tegle naliti pripremljenim hladnim rastvorom. Očistiti šargarepu (ren), iseći po dužini i u obliku krsta staviti preko paradajza tj. time pritisnuti paradajz. Poklopiti i ostaviti najmanje 6 nedelja do upotrebe da na tamno i hladno mesto stoji. P. S. Na slici je za pritiskanje upotrebljena šargarepa, a za istu teglu od 1 kg (na slici) upotrebljeno je 300 ml pripremljene tečnosti. |
|
|
|
Dragica
Admin
Age :
Join date : 2008-09-24
Broj komentara : 288
Mjesto :
|
Naslov komentara: Re: Kiselo i Tursija Wed Feb 11, 2009 1:59 am |
|
|
Kiseli kupus
Sastojci kupus so (3 kg na 100 kg kupusa)
Priprema Kupus za kiseljenje se stavlja u toku druge polovine novembra ili prve polovine decembra, a ako živite u Kanadi ili drugim hladnijim predelima planete onda mesec dana ranije jer će u januaru da se smrzne ako ga držite na balkonu. Kaca ili bure sa kupusom se drži u podrumu gde je temperatura vazduha ujednačena tokom zime. Kacu ili bure treba najpre dobro oprati, zavrne se i dobro zategne slavina da se kupus prilikom kiseljenja pretače. Kacu smestiti na mesto gde će da stoji ali je podići od poda na tri cigle ili kamena. Kupus za ostavljanje treba da bude čvrst, a glavice srednje veličine. Najbolji je šumadijski ili horgoški kupus. Kupus se očisti od spoljnjih listova, izreže koren, pa stavlja u bure tako da koren bude dole. Tako naređano bure naliti hladnom vodom, najbolje izvorskom ili bunarskom. Na kraju u vodi rastvoriti 3 kg soli na 100 kg kupusa i preliti. Ako neko voli slanije može dodati još 1 kg soli ali je 3 kilograma sasvim dovoljno. U napunjeno bure ukrstiti 2 daske i preko njih staviti veliki kamen belutak izvađen iz čistog planinskog potoka. Ne sme se stavljati mermer ili neki drugi mekši kamen jer ga so nagriza. Bure prekriti i ostaviti da se kupus kiseli. Prvih 5-6 nedelja pretakati ga dva puta nedeljno, tako što se pod slavinu podmetne lonac ili kofa, otoči voda iz kupusa pa se zatim ponovo ista vrati odozgo u kupus. Tako nekoliko puta. Pretakanje se vrši da se so izmeša, da se raso ne rasteže prilikom korišćenja i da kupus pre stigne. Ovako spremljen kupus može da traje do početka juna meseca. |
|
|
|
Dragica
Admin
Age :
Join date : 2008-09-24
Broj komentara : 288
Mjesto :
|
Naslov komentara: Re: Kiselo i Tursija Wed Feb 11, 2009 2:00 am |
|
|
List vinove loze
Sastojci listovi vinove loze so Priprema Odabrati veće i zdrave listove vinove loze. Dobro obrisati svaki list i skinuti mu prašinu. Razređene (onako da nisu jedan preko drugog) položiti ih na čistu krpu i ostaviti da prenoće (da malo uvenu). Sutradan ređati listove jedan na drugi, a između njih staviti po malo soli. Napakovati tako po 5-6 lista i staviti u teglu. Postupak ponoviti na isti način sve do kraja tj. dok ima lišća. Teglu onda povezati i ostaviti da stoji 24 sata. Otvoriti teglu, dodati nove listove, pripremljene kao ovi predhodni. Ponovo povezati i ostaviti 24 sata da stoji. Postupak ponavljamo na isti način sve dok se tegla ne napuni. Na kraju dodamo još malo soli. P. S. Vinov list za sarmu obično se stavlja u proleće, kada je mlad i dovoljno velik, a može i leti ako nije prskan nekim zaštitnim sredstvom. Kada se napakovani ređaju u teglu, ređati ih raširene, a ne zgužvane. Prilikom zavijanja sarmi, listove dobro oprati u mlakoj vodi, a meso nema potrebe soliti. |
|
|
|
Dragica
Admin
Age :
Join date : 2008-09-24
Broj komentara : 288
Mjesto :
|
Naslov komentara: Re: Kiselo i Tursija Wed Feb 11, 2009 2:02 am |
|
|
Ljute papricice
[You must be registered and logged in to see this link.]
Sastojci 1 kg ljutih papričica 300 ml belog vinskog sirćeta 150 ml hladne vode 2 kašike soli 5 g bibera u zrnu 1 kafena kašičica vinobrana 1 kafena kašičica slačice
Priprema Papričice oprati, obrisati, složiti u sterilisane tegle i naliti pripremljenom marinadom (sirće, voda, so, vinobran). Složene papričice pritisnuti unakrsnim štapićima od vinove loze (ili plastičnim) i zatvoriti hermetičkim zatvaračima ili duplim celofanom. Ovako pripremljene papričice ostaviti na hladno mesto (podrum), a do upotrebe najmanje 6 nedelja ih ne otvarati. P. S. Biber, slačicu i listove peršuna, pri ređanju paprike posipati tj. rasporediti. |
|
|
|
Dragica
Admin
Age :
Join date : 2008-09-24
Broj komentara : 288
Mjesto :
|
Naslov komentara: Re: Kiselo i Tursija Wed Feb 11, 2009 2:03 am |
|
|
Ljutenica
Sastojci 5 kg crvenog paradajza 200 g šećera 300 ml zejtina 200 ml sirćeta (vinovo) 4 lista lorbera 4 glavice belog luka 1 kašičica (kafena) bibera u zrnu 30 crvenih paprika 250 g ljutih papričica (baburica)
Priprema Paradajz, oprati, samleti i staviti u jedan veći sud, gde će da se kuva. Dodati: šećer, zejtin, lorber, sirće, biber i iseckani beli luk. To kuvati oko 45 minuta. Posle 45 minuta kuvanja, dodati crvene paprike (samlevene na mašini za meso) i 250 g ljutih baburica (njih stavimo cele) i još 20 minuta kuvamo. Po želji posoliti i dodati celerov list. Odmah tako vruće sipati u zagrejane i sterilisane tegle (sterilizaciju tegli izvršiti na 100 °C oko 30 min. u rerni) . P. S. Sok koji se dobije nije kao ajvar, ali tokom stajanja baburice ga upiju i ko voli ljuto predivno je. |
|
|
|
Dragica
Admin
Age :
Join date : 2008-09-24
Broj komentara : 288
Mjesto :
|
Naslov komentara: Re: Kiselo i Tursija Wed Feb 11, 2009 2:03 am |
|
|
Lovacka salata
Sastojci 3 kg paradajza 3 kg paprike 150 g ulja 3 glavice belog luka 2 lovorova lista biber, so (po ukusu) 100 g sirćeta
Priprema Paradajz popariti, oljuštiti i dinstati na ulju. Kada se paradajz skuva dodati papriku iseckanu na rezance, 2 lovorova lista, so i biber, pa kuvati još 15 minuta. Dodati sitno naseckan beli luk. Još minut-dva prokuvati. Sipati u vruće, čiste i sterilisane tegle i povezati. (sterilizaciju tegli izvršiti na 100 °C oko 30 min. u rerni) |
|
|
|
Dragica
Admin
Age :
Join date : 2008-09-24
Broj komentara : 288
Mjesto :
|
Naslov komentara: Re: Kiselo i Tursija Wed Feb 11, 2009 2:06 am |
|
|
Mleveni paradajiz
Sastojci Crveni paradajz Celer (listovi) Konzervans Maslinovo ulje (može i drugo) So Priprema Crveni, zreo, ali ne prezreo paradajz, oprati, dobro obrisati i ostaviti još oko pola sata da se prosuši. Iseći paradajz na parčiće, odstraniti drvenasti deo i staviti u jedan sud. Na mašini za meso samleti, dodati konzervans, po ukusu posoliti i dobro promešati. Listove celera oprati, kuhinjskom krpom prosušiti, sitno iseckati i dodati mlevenom paradajzu. Promešati i sipati u čiste, sterilisane (u rerni na 100 °C oko 30 min.) ohlađene flaše. Pri sipanju paradajza u flaše voditi računa da se flaše ne prepune tj. da se ostavi za 1 cm praznog prostora do vrha. U svaku flašu naneti po pola kašičice maslinovog ulja (a može i drugo) zatvoriti flaše i ostaviti na mračno, hladno mesto do upotrebe. P. S. Voda koju paradajz opusti (u sud gde stoji isečen paradajz) baci se tj. ne sipa se u mleveni paradajz. Isto tako ko voli ljuto može u flašu da stavi po neku ljutu papričicu. Kada počne upotreba ove vrste zimnice i flaša s paradajzom otvori, onda se ista ne vraća na mesto gde je bila, već se u frižider stavi. Količina celera se stavlja tj. određuje po sopstvenom ukusu. |
|
|
|
Dragica
Admin
Age :
Join date : 2008-09-24
Broj komentara : 288
Mjesto :
|
Naslov komentara: Re: Kiselo i Tursija Wed Feb 11, 2009 2:06 am |
|
|
Pinđur
Sastojci za više od 10 porcija 5 kg mlevenog paradajza 2 korena peršuna 3-4 korena mrkve 200 g šećera 400 g ulja 1 konzervans 1-2 glavice belog luka 250 g sirćeta 6 kašika soli 6 kg paprika 1 ljuta papričica
Priprema Paradajz mleveni, peršun (rendani ili samleven šta vam je lakše), mrkva takođe (rendana ili mlevena), šećer, ulje, konzervans, beli luk, sirće, soli, sve to kuvati 1 sat. Posle dodati 6 kg paprika (koje su pečene, očišćene, ohlađene, samlevene), 1 ljutu papričicu samlevenu (ako neko voli ljuće može i 3-4). Prokuvati. Sipati vruć pinđur u vruće tegle i zapeći u rerni. Kad se ohladi povezati. |
|
|
|
Sponsored content
|
Naslov komentara: Re: Kiselo i Tursija |
|
|
|
|
|
|
|
Stranica 1/1 |
|
|
Permissions in this forum: |
Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
|
|
|
|
| |